Novi Sad
13.12.2014.
11:39 > 07:18
Učenica prvog razreda Karlovačke gimnazije izbačena iz škole jer je, navodno, na Instagramu postavila fotografije nekoliko profesora, koje su bile propraćene ružnim komentarima.
  • 21.12.2014 08:41
    ...
    Ta Sokica je kada sam ja bio djak u gimnaziji bila alkos i ponasala se nedolicno, tako da sumnjam u njenu kompetenciju da racionalno sagleda situaciju
  • KOmša

    15.12.2014 08:32
    zločin i kazna
    Devojčica je na "pogrešan" način prikazala istinu.
    Stoga je kriva ona, a ne oni koji su prikazani.
    To je klasičan sistem razlikovanja "prava" od "pravde".
    Tipično zataškavanje.
  • 1969

    14.12.2014 19:57
    prosveta
    Ne opravdavam ponašanje devojčice i ostale dece koja su učestvovala u ovoj priči. Ipak se pitam kakvo poštovanje profesori pokazuju prema deci? Mislim da se u ovom društvu izgubilo samopoštovanje a samim tim i poštovanje.Dobra komunikacija sa decom se uči,nisam primetila da je u našim školama tako. Deca se nazivaju raznim pogrdnim imenima, a svi znamo da deca uče po modelu.Kakav im model dajemo pitam se?
  • 14.12.2014 15:40
    Ja sam pohađala ovu gimnaziju i ako je po nečemu pamtim to je po "otkačenim" profesorima i po opuštenom odnosu koji smo imali sa njima. Sve ih veoma poštujem, i ne mogu da verujem da je neko sposoban da to iskoristi na ovakav način, i jako mi je krivo zbog toga. Mislim da bi se svi bivši đaci Karlovačke gimnazije složili sa mnom. Iskreno se nadam da će i nakon ovoga ostati ista atmosfera u gimnaziji jer je to ono što je čini posebnom.
  • 14.12.2014 11:00
    Ja sam za to da bude kao u Americi postoje dve vrste skola one koje uce decu koja zele da budu naucena i one kojima je uspeh kad sklone decu sa ulica. Svako dete ima izbor ili hoce ili nece zapravo svaki roditelj ima izbor cim mu se dete rodi a sve vise se po deci prepoznaje profil roditelja ako vam dete nije dobro nije krivo drustvo nego vi i samo vi.
  • 14.12.2014 10:50
    Gimnazijalka
    Ma nema prava da stavi niciju sliku bez dozvole te osobe Zakon ljudi Zakon dobro je prosla ako je nisu roditelji naucili sta se sme a sta ne, dobro je i prosla mogli su je i tuziti. Skola sluzi da bi se steklo obrazovanje, profesori da nam pojasne ono sto treba da znamo a mi sami da ucimo. Da malo vise ucimo imali bismo manje vremena za pravljenje gluposti koje ugrozavaju i nas i druge. Neke stvari su nespojive.
  • KOmša

    14.12.2014 08:11
    cenzura
    e gospodo "novinari" i vi nemate problema da cenzurisete komentare. strah od istine? vasim gazdama ne odgovara istina?
    objavljujete samo sta vama odgovara da bude vest i da se malo talasa ali da nista ne znaci u cilju saznavanja istine.
    i vi ste ko Kurir i Informer placenici... samo na vrlo niskom nivou otaljavate posao vi niste novinari vec objavljivaci serviranih informacija.
  • ja

    14.12.2014 08:06
    E tako
    Se nekada radilo pa su nam i deca bila mnogo normalnija i kulturnija. Podrška školi.
  • Brus Vilis

    14.12.2014 07:52
    I hajde sad da pročešljamo rukovodjenje školom, organizovanje ekskurzija, raspolaganje školskom imovinom, pa da prema istom kriterijumu lete još neke glave.

    Uzgred, profesori su javno istakli svoje fotke. Mogu ja sad da ih iskasapim u photoshopu i šta, tužiće me?

    Za kraj, šta mislite kako su djaci ocenili direktorku gimnazije Slavicu Šokicu na sajtu "oceniprofesora.com"? JEDAN I PO!!!
  • 14.12.2014 06:51
    beban
    mnogo se deco danas vama popusta a roditelji svaki hir odobravaju profesori su izgubili autoritet mora da se znaju pravila ko je stariji i ko se postuje
  • Teodosije III

    14.12.2014 06:27
    @ Dzamija
    ...Apsolutno podržavam. Samo kažnjavajte, i za najmanje stvari. Niko neće praviti sranja ako se budu bojali kazne...

    Ovo jednostavno nema veze sa stvarnoscu. Najveca stopa ubistava je u onim drzavama gde postoji smrtna kazna. Izgleda da taj mehanizam straha ne funkcionise bas najbolje.
  • Bojan

    13.12.2014 23:45
    Preterivanje
    Jeste da se deci danas dozvoljava svasta ali ovo je preterivanje. Ja sam isao u Jovinu gimnaziju i u skolskom casopisu smo imali rubriku gde smo pisali lapsuse koje su profesori rekli na casovima. Osim ako devojka nije jako presla granicu ovo je izivljavanje i podmirivanje necije sujete.
  • 13.12.2014 23:45
    Ljudi, osnovna skola je po zakonu obavezna, srednje obrazovanje nije. Da je ovo uradilo neko dete u osnovnoj nista mu ne bi mogli. U srednjoj je situacija vec drugacija, nije obavezna i mozes da iz nje izletis brze nego sto si je upisao. To neki ne shvataju. Uzgred, što u osnovnoj medju ucenicima ima stoke to je neopisivo. Ja bih jos tu počeo da ih izbacujem naglavacke, ali na zalost zakon to ne dozvoljava. Ovo sto je ova ucenica uradila i nije neki ekstremni prekrsaj, ali ako popustis tu sta je onda sledece. Neko je spominjao Dansku, kako bi se eto i ucenik i nastavnik na sve ovo zajednicki nasmejali od srca. Učenik mozda da, ali profesor ne. Tamo su toliko izdriblani decijim pravima i slicnim glupostima da bi se profesor samo nasmejao po difoltu jer je tako izdresiran dok bi u sebi mislio sve najgore, u glavi bi mu sevale munje i gromovi. Kao, hahaha hihihi, a u sebi bi mislio daj mali smrade šiju da ti zavrnem.
  • Karlovački đak

    13.12.2014 22:06
    Direktorka i kolektiv klimača glavom koji je odlučio da 15godišnje dete izbaci iz škole su za osudu! Nisu dostojni da predaju karlovačkim đacima!
  • Brus Vilis

    13.12.2014 22:01
    Prestroga odluka koja će sasvim sigurno uticati na dalji životni put kažnjene i njoj bliskih osoba... Vi niste nikad nacrtali karikaturu profesora i našvrljali ispod nešto smešno, pa "podelili" s drugima? Da li je ovo prvi ispad osudjene? Da li se tako rešavaju problemi - izbacivanjem umesto razgovorom i edukacijom? Da, znam, lakše je ovako...
  • Branko Radičević

    13.12.2014 21:46
    Ti profesori se nisu našli uvređeni kad je Karleuša snimala spot u školi?
  • Sn

    13.12.2014 21:32
    đak gimnazije
    u potpunosti se slažem sa odlukom direktora !
  • Cinik101

    13.12.2014 21:32
    Kakve to veze ima sa skolom? Bolesno sujetni profesori. Nadam se da postoji nacin da se odluka o iskljucenju pobije.
    Mogli su jedino da je privatno tuze ako smatraju da su im povredjena neka prava ili naneta steta
  • Karlovačka

    13.12.2014 21:22
    manite se lažnog moralisanja
    Oda kad je škole, ovakvih stvari je bilo, samo se sa napretkom tehnologije menja i način ismevanja nastavnika. Ovi iz Karlovačke kanda nisu čitali ni obaveznu lektiru u osnovnoj, naprimer "Orlovi rano lete" i nisu čuli za učitelja Papriku, ali su jako sujetni kad ih neko potkači. A to što sami kače svoje svakojake (vrlo često neprimerene) slike na fejs i šalju svojim učenicima upite za druženje - to im je OK. Slažem se da današnja deca nemaju puno poštovanja prema svojim nastavnicima, ali o tome bi se dalo pričati, jer poštovanje treba i zaslužiti.
  • Anonimna

    13.12.2014 19:25
    Jako je lepo sto su se javili svi moralisti da kazu kako je dobro kazniti nepostovanje prema profesorima, posto je zabranjeno kod kuce imati misljenje o njima i ona je jedina koja ga je iskazivala, te je zasluzila to sve sto joj se desava. A dobro bi bilo kazniti i ostalu decu preventivno jer su te nove generacije same krive, ocigledno u njima postoji neki nagon za nepostovanjem pravila i nasiljem koji se javio sam od sebe, jer gde bi pobogu imali primer za tako nesto? Devojka definitivno nije zasluzila ovo i jos tragicnije od ovog postupka je podrska istog.
  • Dzamija

    13.12.2014 19:18
    Podrzavam
    Apsolutno su dobro postupili što su je izbacili. Treba i sve ostalo koji se dokažu krivima da izbace iz škole.

    Ovaj dosadašnji sistem koji je kobajagi "pravedan" ovi mali balavci zloupotrebljavaju na najstrašnije načine. Jeste, "pravedno" bi bilo da dobije opomenu pred izbačenje, ali bi to onda značilo da svako može da uradi šta god hoće i bilo bi "JEBI GA, DAJ MU OPOMENU, ŠTA SAD, SLEDEĆI PUT GA KAZNI". Ne. Ako se svi budu ovako kažnjavali (i ne mislim samo u školama, nego svuda), niko više neće kršiti zakon. Nismo mi Srbi bre za totalnu slobodu, mi smo stoka koju treba staviti u obor i držati je tu da ne pravi sranja. Dokle ćete više da podržavate nekoga samo zato što je dete, iako pojedina "deca" imaju 300 krivičnih prijava a imaju JEDANAEST GODINA?!

    Apsolutno podržavam. Samo kažnjavajte, i za najmanje stvari. Niko neće praviti sranja ako se budu bojali kazne.
  • ns-v

    13.12.2014 18:32
    roditelj dva bivsa ucenika
    Svi koji ste osuli paljbu po ucenici,niste skroz u pravu.Ta gimnazija zahvaljujuci rukovodecim kadrovima-direktorima nije vise za primer.
    Otimaju pare za skolski dinar,koji nije po zakonu,a onda na kraju 4.godine POKLANJAJU majicu KARLOVACKE GIMNAZIJE,onima koji su je PLATILI u okviru obaveznog skolskog dinara.
    To je jedan od primera kako rukovode skolom,a ostalo mi nece objaviti.
    Savet roditelja je funkcionisao samo ako cutis i klimas potvrdno glavom predhodniku-Zeaku,a o Šokici nemam lepe reci.
    Čast vecini profesora zbog kojih se rado secamo svih osam godina.
    VRATITE TO DETE NAZAD,BILO JE I GORIH STVARI,A O TOME SE CUTI.
  • VOX POPULI

    13.12.2014 18:19
    @Ns-V - roditelj dva bivsa ucenika
    Potpuno ste u pravu ! Hajde malo da se zagrebe po radu direktorice i profesora u gimnaziji. Mislim da bi bila jako interesantna prica ...

    Rece neko ovde :" hrabra odluka direktorice " , smejem se grohotom!
  • Nektar

    13.12.2014 18:00
    Zna se
    Ne gleda se ovde ko je kriv,nego ko je kome roditelj ;) Podrska za izbacenu devojku,treba svi da snose istu kaznu!
  • Shimmy

    13.12.2014 17:56
    Shimmy
    Ima i daleko gorih skola, ali sa nasom prosvetom nije puno propustila. Ne bi se ja puno uzrujavao na njenom mestu. Karlovacka je uveliko precenjena. Ako cemo iskreno, nista ovde ne valja. Istinski dobar primer su specijalci iz Jovine, ali je i to izuzetak. Kao neko ko je zavrsio Isidorinu, priznajem da je i ta gimnazija precenjena a vodi se kao "bolja" u gradu.
  • 13.12.2014 17:53
    Prvo, ovo je jedan orvelovski zlocin, tj. prekrsaj. Drugo, ima vec neko vreme da sam izasla iz skole, ali dobro se secam koliko su moralni i cestiti bili pojedini profesori, danas cujem da je mnogo gore. S druge strane, devojku treba izbaciti kao kaznu za glupost, jer zna gde zivi i sasvim sigurno je mogla sve ovo uraditi, a da ne bude povezano s njom.
  • Teodosije III

    13.12.2014 17:51
    Kada sam ja isao u gimnaziju sedamdesetih godina, u Karlovacku su isli samo oni koji nisu mogli da se upisu u ostale.
    I ne secam se da je neko bio ikada izbacen.
  • 13.12.2014 17:39
    Dete je vukovac, bez i jedne mrlje u dosadasnjem skolovanju. Krenula pre par meseci u Karlovacku. Silom prilika informaticki pismenija od ostalih iz grupe koji su dogovorili pravljenje spornih slika u foto sopu. Nakon svega priznala sve i preuzela kompletnu krivicu na sebe.Dete je u depresiji od kada je ovo dobilo ovolike razmere. Kazna je ok, ali zar ovako detetu da uniste zivot. Onda Kesica, Somborca, Coraxa, Ivana Ivanovica uza zid i streljati. Gde mi ovo idemo kao ljudi?
  • 13.12.2014 17:24
    A vi i dalje pricajte kako su PRAVA dece ugrozena! U moje vreme sam tacno znao kakvo me pravo (u vidu 2-3 zauske) ceka u skoli za gluposti. A verovatno i kod kuce.

    U ovoj drzavi su u stvari ugrozene OBAVEZE dece!

    Ne osudjujem devojku, osudjujem drustvo i nakaradnost u kojoj nasa omladina odrasta.
  • deo demosa

    13.12.2014 17:20
    Ne bojim se da će dete propasti. Nije joj zabranjeno dalje školovanje, bistra je, ume sa kompjuterima. Nadm se da će naučiti lekciju i da će se sa poštovanjem ophoditi prema svima.
  • Liza

    13.12.2014 17:03
    @ Ivana NS
    A ko je podigao te danasnje generacije, ako smem da pitam?
  • 13.12.2014 16:31
    Mozete lupati minuse trula generacijo, ali ovakav "prekrsaj" je nebulozan. Obaska to sto svakakva zlodela prolaze nekaznjeno, ali ovo je stvarno smesno. Kakav je tu prekrsaj? Povreda casti nekog profesora? Slika?!?!?! Pa djaci ismevaju profesore od kako je skole, ovo je samo savremeni vid toga. Jos nije ni nastavna aktivnost, odnosno ne spada u skolske aktivnosti. Sto neko rece, zar i zbog sverca u autobusu moze neko biti izbacen iz skole?! Ovu direktoricu treba smeniti, jer zloupotrebljava polozaj...
  • Pajko

    13.12.2014 16:09
    Kakav je, tačno, prekršaj ta devojka napravila? Da li je za vreme nastave, ili u krugu škole, nekoga od prefosora uvredila, ili na bilo koji način, prekršila pravila ponašanja? Kako ti "pomagači" mogu dobiti jedinicu iz vladanja, kada se nisu "vladali" za vreme nastave? Da li to znači, da su i za švercovanje u autobusu mogli dobiti jedinicu iz vladanja?
    Ako prozvani profesori misle, da im je dostojanstvo narušeno na bilo koji način, neka devojku tuže nadležnim organima. Ali to onda znači, da ni Zoran Kesić, Indexovo pozorište...nisu sigurni.
    Ljudska sujeta je grozna stvar. A sujeta profesira je opštepoznata.
  • hm

    13.12.2014 16:08
    Podrska za direktorku Gimnazije! Hrabra i pravedna odluka, doneta u vreme opste degradacije morala u drustvu. Smisao kazne je ne samo da se se kazni pocinilac nego da se i posalje poruka drugima. Ovim je direktorka poslala jasnu poruku gde su granice dozvoljenog ponasanja i da se radi o skoli koja ima tradiciju i ugled. Danasnja deca dolaze iz porodica koje su izgubile kompas u postupku vaspitanja i obrazovanja svesti kod dece o tome sta su prihvatljive norme ponasanja. Verujem da ce ovo u ogromnoj meri uticati na ucenicu kao vid zivotne skole.
  • ivana ns

    13.12.2014 16:04
    Pametno, neka se malo nauce pameti ove danasnje generacije,koje su katastrofa!Nikog nepostuju, i treba ih strogo kaznjavati!
  • yunior

    13.12.2014 16:01
    Bilo je slucajeva u Novom Sadu gde su djaci potezali nozeve na profesore i ne samo da tada nisu izbaceni iz skole nego nisu bili niti blago kaznjeni .
    Instagram je kod nas ocito vece zlo od nozeva .
  • antirusofil

    13.12.2014 15:47
    Klasican linc gomile .
  • ns

    13.12.2014 15:47
    roditelj
    potpuno ispravna odluka!
  • karlovacki djak

    13.12.2014 15:11
    kakavj e to nacin?
    zaista, kakav? valjda u skolama u celom svetu postoji nesto sto se zove OPOMENA pred ovakav cin?
  • petar

    13.12.2014 14:46
    @ Dr. Marks bez Engelsa - Preterali su.

    Podrzavam komentar .
  • Mama

    13.12.2014 14:20
    selektivna pravda
    Sasvim je u redu da učenica bude izbačena.... Postoji samo jedan problem - ima tamo npr jedan profesor čiji dosije u inspekciji je podebeo i u svakoj drugoj državi odavno bi bio odstranjen iz prosvete, ali 'pravni mehanizmi' to onemogućavaju kod nas... ima učenika u mnogim školama koji nose hladno oružje, dođu na čas izdrogirani, maltretiraju profesore ili vršnjake, pa ništa... Ako je slučaj ove devojke početak jednog opšteg sređivanja stanja u školama nezavisno od toga ko je čije dete i da li se radi o učeniku ili profesoru, onda - sjajno, ako nije - onda postoje različiti aršini .. I nije opravdanje, ali u državi u kojoj živimo, kako petnaestogodišnjak može da shvati da je cool širiti slične 'šaljive' sličice premijera, predsednika i članova vlade po društvenim mrežama, ali ne i profesora.. Treba im to nekako objasniti ili shvatiti da živimo u državi u kojoj su sve vrednosti poremećene od vrha i u kojoj namera učenika nije bila toliko strašna kao što su sankcije, jer isti ti zaposleni profesori masovno šire šaljive slike političara na fb.
  • ljubisa

    13.12.2014 13:57
    To sto se nekoliko djaka provuklo sa jedinicama domacim moralistima ocito ne smeta .
  • banana drzava

    13.12.2014 13:55
    Skolski botovi naravno osudjuju devojku .
  • goran

    13.12.2014 13:54
    Skoro je bio slican slucaj u Danskoj gde su se profesor i njegov djak na kraju smejali svemu tome .
    Ali mi nismo Danska .
  • student

    13.12.2014 13:51
    direktorka diriguje
    Slazem se da treba kazniti neprikladno ponasasanje ali mi je zao te devojcice koja je izbacena jer je ocigledno sva krivica spala na nju, dok su, oni koji su imali protekciju, prosli samo sa ukorima (koji ce se lako "ispeglati" do kraja skolske godine). To je primer u malom kako stvari funkcionisu i devojcica treba da zapamti ovu vaznu zivotnu lekciju.
  • nedodjija

    13.12.2014 13:51
    " ...dok se njih nekoliko, kako se priča među đacima, "provuklo" s ukorima i "jedinicom" iz vladanja. ..."

    Kakva drzava takvo i skolstvo .
  • ns

    13.12.2014 13:36
    ne kreće se ovako sa promenama ako je urađeno neko prekršajno ili krivično delo onda prvo policija i sud treba da odrade svoje pa na osnovu toga da se kažnjava disciplinski đak jer nit ih je ona slikala, fotke su javno dostupne, niti je u vreme nastave radila bilo šta od toga, ja prvi ne volim provlačenje i nekažnjavanje kad treba nekog ali više od toga svega ne volem nepravdu!
  • popo

    13.12.2014 13:25
    Treba kaznjavati. Da se zna sta se ne sme raditi. Danasnja deca su toliko bahata da je to strasno!
  • 13.12.2014 13:19
    Sve je to debilana odntih društvenih mreža. Ako su je i isterali iz škole, neka su, pq neka se sada nauci pameti.
    Gledam juce, majka devojke koju su pronasli mrtvu u Hajatu, piskara po fejsu a retardi jos i lajkuju. Mislim, zeno, umrlo ti dete, mozda je cak i ubijena a ti imas vremena i snage da se par sati posle toga od nje oprastas putem drustvenih mreza.
    Tako je isto jedan moj poznanik imao smrtni slucaj u porodici pa krenuo po fejsu da postavlja status a debili mu jos lajkuju. Ono, posle duge i teske bolesti preminuo mi je brat, a onda njih 50 "I like it". Ne znas ko je ludji.
  • 13.12.2014 13:14
    Anonimus
    I treba,ovako se krece sa promenama.
  • 13.12.2014 12:59
    Ove nove generacije, pored toga što nemaju poštovanja, nemaju ni mozga.
  • Стари Србин

    13.12.2014 12:51
    @Bili Piton - Šokica
    Тако глуп пост могао је да остави само јако лош човек, болесни националиста или шовиниста најгоре врсте. Провокације вам неће проћи, јер ово је ВОЈВОДИНА - земља свих њених грађана, без обзира на националну или верску припадност и ту ништа не можете да промените, јер вам ми - ВОЈВОЂАНИ нећемо дозволити.
    У ћошак и стиди се!
  • Dr. Marks bez Engelsa

    13.12.2014 12:44
    Preterali su.
    Ja sam, blago receno, iznenadjen ovako rigoroznom kaznom.I sam sam pohadjao Karlovacku gimnaziju od septembra 1994 do maja 1997 i mi smo tada profesorske (i ucenicke) lapsuse objavljivali u skolskom listu. To znam zato sto em sam redovno dobijao svoj primerak em sam bio clan redakcije dve godine. Niko se od profesora nije zbog toga bunio a kamo li da je neko zbog toga bio kaznjen. Po meni, jedini problem su mogle da budu one fotosopovane fotografije, i to ako su bile prepravljene tako da budu skaredne. Bili kako bilo, ako su profesori bili uvredjeni trebali su da zatraze da sporne fotografije budu uklonjene (a siguran sam da bi to ta deca smesta uradila), da se ta deca javno izvine i da im se smanji ocena iz vladanja, ali da izbace tu devojku iz skole samo dve nedelje pre kraja polugodja, stvarno je overkill. Ovako ispada da je samo ona kaznjena, a ostali su se izvukli.
  • coka

    13.12.2014 12:40
    skola
    trebalo je i one sto su se provukli izbaciti.jako mi je zao sto se takvi kriterijumi ne odnose i na strucne skole nego se vecina stvari zataskava...
  • bivsi karlovacki djak

    13.12.2014 12:28
    ne postujes one koji te uce- ne traci vreme tamo
    Nije vazno, upisace je tata na Megatrend, tamo ce i doktorirati, nesto kreativno, vidi se da je talentovana.
    Kamo srece da je vise kvalitetnih skola koje drze do znanja i ugleda, najzad prava reacija skole. Pa nekada se znalo ko je djak a ko profesor. Roditelji naucite decu da kazu: dobar dan, hvala, izvolite... Naucite ih da saosecaju, da postuju starije i da cene ono sto imaju. Ucinicete im uslugu.
  • kiklop

    13.12.2014 12:25
    aršin
    nije isti za profane i učenike.prestup je prestup...učenik leti zbog instagrama, s druge strane vređanja, mobing i zloupotreba položaja pojedinih gnjida-profesora prolaze sa min.kaznom.
  • Sim

    13.12.2014 12:09
    Zasluzila je.
  • 13.12.2014 11:54
    Da, pa? Prosvetari rade odgovoran i važan posao za sitne pare, pa još treba da dopuste da ih terorišu i ponižavaju male gnjide? U kakvu će osobu "ono" izrasti?
  • Bili Piton

    13.12.2014 11:53
    Šokica
    Eto sta smo docekali da je "Šokica" direktorka najstarije srpske gimnazije dok Bruno Vekaric isporucuje Srbe u Hag!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna